Serimuka Pandan |
Kuih talam serimuka pandan yang sedap ni resepi daripada Chef Asma.Saya panjangkan pula di sini.
Saya memang pengemar kuih talam serimuka ni,anak-anak pun suka,lagi la bersemangat nak buat.
Potong kecil2 senang nak makan. |
Sumber: Chef Asma
Dr Dapur:Damai Qalbu
(Loyang 10x10x2")
Bahan Lapisan Bawah:
500 gm beras pulut
250ml santan pekat (asal 300ml)
250 ml air (asal 300 ml)
1 1/2 sudu teh garam halus (asal 2 sudu besar)
Cara:
1.Rendamkan pulut sekurang-kurangnya 4 jam.(pulut susu rendam 1 jam)
2.Basuh bersih dan toskan sehingga air kering.
3.Masukkan dalam loyang yang tidak berlubang dan kemudian masukkan
santan pekat, air dan garam.Kacau rata dan kemudian kukus selama 30 minit.
4.Apabila pulut sudah masak, angkat dan gaul sehingga sebati.
5.Masukkan dalam loyang dan tekan padat.
6.Sapukan sedikit bancuhan lapisan atas.(adunan pandan)
Bahan Lapisan Atas:
Bahan A
250 gm gula kastor/ 200 gm gula pasir (asal 300 gm)
80 gm tepung kastad
400 ml santan pekat
400 ml air
20 gm daun pandan (diblender bersama air di atas)
Bahan B
3 biji telur | dipukul rata (asal 5 biji)
1/2 sudu kecil garam halus
1/4 sudu kecil esen pandan
Pewarna hijau secukupnya
Cara:
1.Satukan semua bahan A dan kacau rata.
2.Masukkan bahan B dan kacau sehingga rata.
3.Tapis dan masukkan ke dalam periuk.Masak sehingga naik wap.
4.Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.
Tips:Saya sapukan loyang dengan
minyak dan lapikkan dengan plastik nasi lemak.Potong guna pisau plastik dan pembaris.
Selamat mencuba!
Share dengan jiran2 |
Selamat mencuba!
wow...meliur saya tengok kuih serimuka ni..macam sedap jer..Saya nak try la resipi sis ni nanti..
ReplyDeleteHihii...nak tahu sedap ke tak memang kena try.Resepi ni dijamin sedap dan gerenti jadi.Good luck!
Deletecantiknya kejadiannya..
ReplyDelete