Puding Laici Dangdut |
Assalamualaikum dan salam ceria semua.
Kali ni saja suka nak share resepi puding laici dangdut.Nama dangdut tu mungkin sebab tekstur puding ni yang agak lembut dan bergoyang ala2 goyang inul...hahahaa...lawak je la.
Best tau puding ni,makan sejuk-sejuk...just slurppp je...meluncur laju masuk anak tekak..hihiii
Jom layan resepinya.Saya panjangkan pula resepi Chef Hanieliza kat sini sebagai rujukan saya dan anda semua.
Saya campur laici dan longan dalam tin.. sebenarnya saya salah beli longan tu,tak nak membazir saya masukkan sekali... sedap jugak! |
Resepi:Chef Hanieliza
Dicuba oleh: zai @ zaizamrich vitashop.blogspot.com
Bahan-bahan:
10 gm serbuk agar-agar (1 paket)
2 liter air (8 cawan air)
2 cawan gula halus
2 tin laici (di dalam tin) } diasingkan airnya
1 tin susu cair (400 mililiter)
Cara membuat:
1.Masakkan serbuk agar-agar, air dan gula sehingga mendidih.
2.Tutupkan api.Kemudian masukkan air laici dan susu cair.Kacau rata.
3.Tuangkan ke dalam acuan. ( Saya masukkan terus laici dan longan)
4.Apabila sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk.
5.Hidangkan denagn buah laici yang diasingkan tadi. (saya tak hias sbb lupa nak simpan..hihiii)
Nota Chef Hanieliza:
Bagi membuat puding yang keras, kurangkan air.
nyumnyumm... Selamat Mencuba! |
Comments
Post a Comment