Tengok pun dah meleleh air liur...hahahaa |
Assalamualaikum dan salam ceria semua.
Kali ni saya nak kongsikan satu resepi kek coklat yang sangat sedap,moist dan walaweiii, istimewa untuk anda semua pencinta kek coklat dan saya yakin pengemar coklat mesti suka kek ni.
Saya selalu guna resepi ni kalau nak buat kek coklat.Bahannya amat simple dan cara membuatnya amatlah senang.Rasa jangan cakap la,memang terbaik!
KEK
COKLAT MOIST
Bahan-bahan:
- 2cwn tepung gandum
- 1sdt baking powder
- 1sdt soda bikarbonat
(satukan dan ayak bahan diatas)
- 1cwn serbuk koko
- 1cwn gula perang
- 1cwn susu pekat
- 1 3/4 cwn ssu cair
- 1cwn minyak masak
( masak sume bahan atas api slow hingga semuanya sebati dan larut.Tak perlu sampai
mendidih)
- 2 biji telur gred A
- 1sdt esen vanila
Cara cara:
- pukul telur dengan whisk hingga berbuih (x perlu guna mixer)..masukkan esen vanila.
- masukkan bahan yang dimasak...kacau sebati
- masukkan tepung yang diayak sikit2...sambil kacau hingga larut
- tuang adunan dalam loyang 8" yg dah digris & dialas baking paper
- tutup loyang dengan aluminium foil atau apa saja utk elak air dari menitik
- kukus sejam atau hingga masak dengan api sederhana
- tunggu sejuk sebelum dituang topping
Topping coklat:
- 100ml susu cair
- 300g choc masakan (dicincang kecil2)
- 2sdb butter
- 1sdb serbuk koko
Cara-cara:
~ campurkan semua bahan dlm bekas....d/boil kan sehingga larut
~ tunggu agak suam sebelum siram atas kek.
Boleh juga kukus dalam bekas kecik2 macam ni. |
Bersinar2...mengoda anak tekak! |
Anda boleh gunakan bunga atau choc rice warna-warni yang readymade,boleh beli dekat kedai yang jual barang/bahan buat kek.Kat kedai runcit macam hypermarket pun kadang2 ada juga jual.
Hiasan simple tapi menarik.Lebihan topping coklat boleh digunakan untuk buat hiasan tepi kek.Topping perlu tunggu sejuk dan agak keras sedikit baru boleh hias kek.
Nota kaki: cawan dan sudu yang saya gunakan adalah cawan dan sudu sukatan metrik khas untuk membuat kek.
Sudu (kredit pic to mr gugel) |
Cawan ( kredit pic to mr gugel) |
Jika anda ada sebarang pertanyaan boleh tulis kat bahagian komen ok.
Selamat mencuba!
Comments
Post a Comment