Layan gambar dari pakcik gugel..thanks pada empunyer pic.
Laksa penang |
Laksa Sarawak pun sedap |
Laksam memang peberet |
Ok
la dah alang-alang cerita pasal laksa akak zai share la satu resepi laksa kuah
masak atau kuah merah dari Ganu. Resepi ni akak cedok dari blog MamaSya yang
pakar tu...terima kasih mamasya sebab share resepi best ni. Mama Sya izinkan saya pula share ya…lagipun untuk rujukan saya sendiri
juga nanti senang kalau nak buat laksa kuah masok ni klik je blog sendiri…hihuhihu.
Jom
layan resepi yang kak zai copy paste dari blog mamasya
Resepi
Laksa Ganu Kuah Merah
Sumber; Dapurmamasya
Bahan-bahan
1
kg laksa biasa [rebus sehingga lembut dan toskan]
Bahan
Ulaman [hiris halus]
1
kuntum bunga kantan
150
gm kacang panjang
100
gm taugeh
50
gm gajus
200
gm kubis bulat
100
gm timun
50
gm daun kemangi/selasih
Sambal belacan:
100
gm cili merah
20
gm belacan [ dibakar wangi] garam
Tumbuk
cili merah bersama belacan hingga lumat.
Bahan utk kuah:
600
gm ikan selayang
1500
ml santan [1 biji kelapa]
50
gm gula melaka
60
gm kerisik
60
gm rempah gulai bunga rose- mama buat pes campurkan dg sikit air
5 keping asam keeping
80
ml minyak masak utk menumis
garam secukup rasa
Bahan
mesin
100
gm cili
5
ulas bawang merah
2
ulas bawang putih
2
cm halia
2
cm lengkuas
Cara
membuat:
1.
Ikan di rebus kemudian dibuang tulang dan dikisar halus.
2.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik
minyak.kemudian baru mama masukkan pes rempah gulai.
3.
masukkan santan, asam keping, isi ikan, garam, kerisik dan gula melaka.
4.
masakkan kan sehingga kuah naik minyak dan sederhana pekat serta bangkit
baunya.
5.
Hidangkan laksa bersama kuah, ulaman dan sambal belacan
Selamat Mencuba!
Oo..mcmni ke buat kuah laksa tganu..blh cuba nti.
ReplyDeletetq share resepi sis...nak cuba ni...
ReplyDelete