Assalamualaikum dan salam ceria semua.
Memasak dan baking adalah perkara yang paling saya suka.Apatah lagi jika setiap kali membuatnya mendapat sambutan daripada anak-anak dan suami.Seronok tengok mereka menikmati hasil masakan sampai hilang rasa penat.Membuatkan saya lebih teruja untuk mencuba resepi-resepi baru.
Anda pun mesti merasai perasaan yang sama kan?Bila semua makanan licin dimakan.ianya satu kepuasan bagi kita sebagai ibu dan isteri.
Baiklah kali ni saya nak share resepi apam gula hangus yang gebu gebas.nak membuatnya amatlah senang sekali.Pakai blender sahaja.Tutup mata pun boleh buat...ewah ewah ..ngada2 kan...hahaha.
Resepi apam gula hangus ni memang dah berkali-kali saya buat.Hasil mengoogle juga resepi ni.
Jom layannnn...
Apam Gula Hangus |
Apam Gula Hangus i Love u |
Bahan2:
1 cawan
gula pasir*
1 cawan air panas*(*jadikan gula hangus)
1 cawan air panas*(*jadikan gula hangus)
2
biji telur
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin/butter
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum.
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin/butter
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum.
Cara-cara:
1.
Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan
2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin/butter, kisarkan anggaran 3 minit.
3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik…kukus dlm 15 minit.
7. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.
2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin/butter, kisarkan anggaran 3 minit.
3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik…kukus dlm 15 minit.
7. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.
Apam Gula Hangus Gebu |
Selamat mencuba!
Comments
Post a Comment