Saya nak share resepi kek coklat moist kukus semudah ABC sahaja. Kek yang saya buatkan untuk Yaya bawa ke majlis sambutan Hari Guru di tadika dia khamis lepas.
Resepi yang amat mudah dan rasa yang sangat sedap. Saya sudah berpuluh kali mot guna resepi ni. Terbaik!
Resepi yang amat mudah dan rasa yang sangat sedap. Saya sudah berpuluh kali mot guna resepi ni. Terbaik!
KEK COKLAT KUKUS BADARIAH
( sumber : Puan Badariah Ibrahim @ ResepiNet )
BAHANNYA :
Bahan A
2 cwn
tepung gandum
1 cwn serbuk
koko
1 sudu teh
baking powder
1 sudu teh
soda bikarbonat
Bahan B
2 biji telur
(Gred A)
1 cwn gula
pasir
1 cwn susu
pekat manis
1 cwn minyak
masak
Bahan C
1 cwn air
panas
CARANYA :
- Satu bahan B dalam satu bekas dan pukul sehingga sebati ( saya guna pakai mixer )
- Ayak bahan A. Masukkan ke bahan C, kacau sebati lagi
- Last sekali masukkan air panas dan kacau sebati lagi. Masukkan sedikit demi sedikit ya.
- Adunan siap sedia dikukus. (Saya bakar dalam bentuk kupkek)
- Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Boleh test dengan mencucuk lidi ke dalam kek untuk tengok dah masak belum ya..Kukus dengan api yang sederhana perlahan. Pastikan air telah mendidih baru mula mengukus ya.
Untuk Topping : (saya tak buat)
2 sudu
majerin
3 sudu besar
susu cair @ air panas
1/2 cawan
serbuk koko
4 sudu besar
susu pekat
- Masak secara double boiler / biarkan sejuk sebentar
& Curahkan atas kek.
*saya tak buat topping dan saya bakar kek ni dalam versi
kupkek. suhu 175 selama 10-15 minit sahaja.
Selamat mencuba!
Comments
Post a Comment