Pokok Alfalfa |
Menurut SwansonHealth Center, Alfalfa adalah tumbuhan dalam kategori makanan beralkali. Living pH it juga menyebut Alfalfa sebagai makanan beralkali yang kaya dengan vitamin A, C dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat besi. Jika anda tidak makan sayur dan buah, pengambilan alfalfa setiap hari boleh membekalkan tubuh dengan makanan beralkali.
Kelebihan Alfalfa
- Enzim pencernaan penting : Enzim pencernaan dalam alfalfa membantu dalam penghadaman protein, lemak, dan kanji (lipase, amilase, protase, coagilase, emulsi, invertase, peroxidase, pectinaze dan selulase)
- Bersifat anti-radang : Saponin, klorofil, enzim, mineral dan vitamin yang terdapat dalam alfalfa boleh membantu mengurangkan keradangan mana-mana sahaja di dalam tubuh
- Melegakan kesakitan:Alfalfa membantu melarutkan asid urik supaya ia dapat melalui buah pinggang. Asid urik yang berlebihan di dalam sendi menyebabkan keradangan dan kesakitan
- Memberi faedah kepada Buah pinggang & pundi kencing : Alfalfa membuatkan air kencing kurang berasid, oleh itu kurang merangsang saluran kencing. Sayur purata 1-10 unit alkali, alfalfa adalah 130 unit alkali. Ia meningkatkan kadar penapisan buah pinggang.
- Penghalang berkesan terhadap serangan bakteria: Klorofil dalam alfalfa menjadi penghalang berkesan terhadap serangan bakteria
- Mengekalkan kepadatan tulang : Vitamin K dalam alfalfa membolehkan protein yang dipanggil osteocalcin untuk mengikat kalsium dalam tulang yang membantu mengekalkan kepadatan tulang
- Tekanan darah tinggi dikurangkan: Alfalfa menyediakan magnesium dan kalium yang melegakan otot arteri, dan dengan itu boleh memberi faedah penting kepada mereka yang menderita tekanan darah tinggi.
Jika anda mahu dapatkan Alfalfa Complex Shaklee, boleh hubungi saya untuk saya konsult anda cara makan yang betul dan berkesan mengikut keperluan dan permasalahan yang anda hadapi.
FB: Zainah Mukhtar
Wasap/Sms: 019-259 8492
Follow ig @harihari_vitamin
Comments
Post a Comment