Assalamualaikum dan salam ceria semua.
Pisang goreng cheese dah lama jadi fenomena.Saya pun terjebak jugak.Kalau nak beli,harganya boleh tahan juga. Tak susah pun nak buat sebenarnya.Tapi nak kena adunan tepung yang meranggupkan baru sedap.
Petang tadi buat goreng pisang.Layan permintaan anak dara nak goreng pisang cheese. Goreng la dalam 2 sikat pisang. Kali ni adunan pakai sukat cawan,biasa main campak2 jer.Bila orang tanya resepi tak tahu nak explain macam mana,jadinya buat la ikut sukatan.
Alhamdulillah menjadi dan saya sangat berpuashati.Ranggup dan kekal ranggup walaupun dan sejuk.Tak boleh berhenti makan tau...hahhaa
Resepi ciptaan sendiri ni. Kalau ada yang nak cuba bolehlah ya.Sedap bagi tekak saya belum tentu sedap pada tekak anda semua..hihiii.
Kalau nak cuba, saya sangatlah berbesar hati nak berkongs resepi ni. Jom layannn
Pisang Goreng Cheese |
Resepi Pisang Goreng Cheese Ranggup
Selamat mencuba!
Olahan: Zainah @ zaizamrich vitashop.blogspot.com
Bahan-bahan:
Pisang secukupnya
2 cawan tepung gandum (cap Green)
1/2 cawan tepung beras (saya guna yg cap 3 gajah)
2 1/2 cawan air
1 biji telur
1 sdt garam
1 sdt serbuk kunyit
1sdb gula
Minyak untuk mengoreng (saya pakai minyak yang banyak)
Bahan Hiasan:
Cheddar Cheese (untuk diparut...secukupnya)
Susu pekat ( untuk dititis atas pisang yang dah digoreng)
Coklat rice
Sos coklat
Cara-cara:
- Satukan tepung gandum,tepung beras,telur,garam,serbuk kunyit,gula dan air. Kacau sebati. Boleh juga kalau nak guna blender macam saya. Hasilnya lebih halus dan mulus.
- Pisang dibelah dua.
- Celupkan pisang dan adunan tepung.Goreng dalam minyak yang banyak.
- Dah goreng,sejukkan sekejap,tak nak sejukkan pn boleh.
- Susun pisang atas pinggan,kemudian titiskan susu pekat atas pisang tersebut. Jangan banyak sangat susu tu,tapi terpulanglah kalau nak banyak pun. Saya suka letak sikit2 je.
- Kemudian,parutkan cheddar cheese.Terpulang nak banyak mana.
- Tabur coklat rice atau sos coklat jika suka.
- Dah siap goreng pisang cheese!
Cheese and sos coklat |
Nota zai: Keranggupan pisang goreng ni,bergantung juga kepada jenis tepung yang digunakan.Anda boleh try and error.
Selamat mencuba!
Sedapnya..x pernah try buat sendiri lg..bolehlah try bila2..
ReplyDelete