Skip to main content

Resepi Karipap sedap kini dibongkar!

Assalamualaikum semua.


Kali ni nak share resepi karipap yang sedap dan senang sangat nak buatnya.bahan-bahan pun sangat sikit dan ada di setiap rumah setiap masa. Saya siap buat jual lagi tau.Memang terbaik resepi  ni bagi saya.Anda semua patut cuba dan rasai sendiri.

Tempahan 350 biji karipap inti kentang

Rupa karipap saya buat ni tak cantik dan tak kemas sangat.Pertama kali cuba klim dengan tangan.Karipap yang saya jual saya pakai mesin dan acuan,lebih cepat dan mudah.tapi masa mengoreng ianya terbuka la pulak...huhuu.Tapi bukan semua terbuka la,ada la 10 biji daripada 400 biji yang saya goreng tu.Resepi ini saya ambil daripada blog kak Azlita Masam Manis blogger tersohor dalam bidang masakan. Izinkan saya share di sini pula ya.Baiklah kita tengok resepinya ya.

Resepi Pastry Karipap

Resepi Olahan : Amy

Sumber:Blog Azlita Masam Manis

Dicuba oleh: Zainah


Bahan-bahan:
500 gm tepung gandum
170 ml minyak jagung (saya guna minyak masak biasa ,sbb minyak jagung takde stok)
250 ml air ais atau air sejuk dari peti ais
1 sudu teh garam halus
1 biji jus limau kasturi



Cara-cara:

Masukkan tepung ke dalam mangkuk pengadun
Sementara itu kita panaskan minyak jagung hingga betul-betul panas.
Berhati-hati tuangkan minyak panas ke dalam adunan tepung.
Berhati-hati ya minyak masih panas, gunakan senduk kayu untuk kacau adunan rata-rata hingga adunan menjadi seperti serbuk roti.
Masukkan sedikit garam
Kemudian tuangkan air sejuk dari peti ais, jangan tuang semua air tu ya, tuang sikit-sikit.
( sukatan air tidak di gunakan semuanya, ianya bergantung pada kesebatian doh, bila dah sebati tak perlu tambah air lagi )
Kacau adunan rata.
Perahkan jus limau kasturi dan uli adunan hingga lembut dan tidak melekat di tangan. Doh biar ia keras sedikit ya, sebab tu jumlah air tidak di masukkan semua.
Kemudian masukkan doh ke dalam bag plastik yang bersih dan tidak bocor.
Bungkus kedap dan perap doh selama 15 minit, supaya doh berpeluh dan menjadi doh yang lembut dan elastic.

Selepas 15 minit, keluarkan doh dari plastik dan bulat-bulatkan doh sebesar guli, anggaran berat setiap doh 25 gm
Masukkan semula doh dalam plastik dan perap lagi selama 15 minit
Setelah di perap bolehlah kita mulakan proses membuat karipap.
Canai doh, tidak terlalu tebal dan tidak terlalu nipis. Jika menggunakan mesen pengelek, setkan pada no 3 untuk ketebalan yang sempurna.
Terap doh dengan menggunakan alat penerap. Jika nak membuat karipap bentuk bulat kena terap dengan acuan bulat dan anda perlukan 2 keping untuk 1 karipap.
Letakkan inti, kemaskan tepinya dan klim kan tepinya kemas.
Susun di atas dulang yang telah di taburkan sedikit tepung.
Jika menggunakan acuan karipap
yang separa bulatan anda hanya perlu letakkan doh yang telah di canai pada acuan karipap, letakkan inti dan tutup acuan, maka terhasillah karipap separa bulatan.
Buat sehingga habis semua adunan doh
Kemudian bolehlah di goreng.

Kaedah Mengoreng Karipap :

Panaskan minyak, tapi tidak boleh terlalu panas.
Minyak yang terlalu panas membuatkan permukaan karipap mengerutu atau berbenjol-benjol.
Tapi minyak juga tidak boleh tidak panas kerana karipap akan menyerap minyak membuatkan terasa muak bila di nikmati.
Jadi pastikan minyak sederhana panasnya.

Biarkan ia kuning keemasan di sebelah bawah baru balikkan 

Bila dah betul-betul masak baru angkat dan toskan minyaknya dengan kitchen towel yang mampu menyerap minyak.



Tips untuk buat karipap frozen daripada kak Ita:

Bagi anda yang nak jadikan karipap frozen, atau jika jumlah karipap yang di buat terlalu banyak dan tak habis untuk di goreng semuanya, anda boleh simpan dan boleh di goreng semula pada keesokkkannya. Atau jika anda nak simpan untuk di hidangkan pada tetamu yang datang ke rumah, anda boleh juga simpan dengan kaedah frozen juga. Atau jika anda nak membuat jualan karipap frozen ada 2 kaedah atau cara bagaimana nak frozenkan karipap.



Resepi inti karipap
Olahan: Zainah

Bahan-bahan;  
5-7 biji kentang saiz sederhana
segengam ikan bilis (boleh ganti udang kering)
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji bawang besar (potong dadu)
2-3 sudu besar serbuk kari (jadikan pes,campur dengan sedikit air)
2 sudu besar cili kisar (nak pedas  boleh tambah)
Beberapa helai daun kari
garam,gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-caranya:
  1. Potong dadu kentang.
  2. Tumbuk ikan bilis,bawang merah dan bawang putih hingga hancur, ketepikan. 
  3. Panaskan minyak dan tumis separuh daripada bawang besar yang dipotong dadu tadi hingga layu.
  4. Masukkan bilis dan bawang yang telah ditumbuk.
  5. Masukkan cili kisar dan pes serbuk kari tumis hingga garing. 
  6. Masukkan daun kari.
  7. Masukkan kentang dan air secukupnya (dalam 3 cawan).tak perlu banyak nanti lambat kering.cukup sekadar kentang menjadi empuk.
  8. Bila kentang dah empuk,masukkan bagi bawang besar yang dipotong dadu tadi.
  9. Perasakan dengan garam dan gula.
  10. Masak hingga agak kering.
  11. sejukkan inti sebelum diguna.
Inti karipap boleh dipelbagaikan mengikut citarasa dan kreativiti masing-masing. Bahan asasnya sama sahaja.boleh buat inti sardin,ayam,daging,ikan dan macam-macam lagi.

Selamat Mencuba!


Comments

  1. Boleh cuba nti ni..biasa dibuat resepi hentam saja..haha

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Vivix buatkan kitaran haid kembali normal dan cyst mengecut

Wanita dan masalah haid tidak dapat dipisahkan. Wanita yang mengalamai kedatangan haid secara normal setiapa bulan adalah sangat beruntung dan dikategorikan sebagai wanita normal. Namun, ada juga wanita-wanita di luar sana yang mengalami kedatangan haid yang tidak normal atau tidak teratur. Keadaan seperti ini boleh mengundang pelbagai masalah kesihatan dan juga masalah kesuburan dan peluang untuk mendapat cahayamata bagi sesetengahnya. Tahukah anda yang pengambilan suplemen vivix dapat membantu anda yang mengalami masalah kedatangan haid yang tidak teratur ni. Saya suka nak kongsikan pengalaman seorang rakan saya yang mengalami masalah haid tidak teratur yang telah mencuba vivix sebagai ikhtiar beliau. Baca artikel asal di Supermomshakleestory [ MASALAH HAID TIDAK TERATUR HILANG DENGAN VITAMIN SHAKLEE ] . Assalamualaikum. Nama saya Rozila bt Ramli,berumur 32 tahun & saya adalah pengguna tegar produk Shaklee. Bermacam-macam produk Shaklee

SERIMUKA PANDAN

Serimuka Pandan Kuih talam serimuka pandan yang sedap ni resepi daripada Chef Asma.Saya panjangkan pula di sini. Saya memang pengemar kuih talam serimuka ni,anak-anak pun suka,lagi la bersemangat nak buat. Potong kecil2 senang nak makan. Resepi Talam Seri Muka Sumber: Chef Asma Dr Dapur: Damai Qalbu (Loyang 10x10x2") Bahan Lapisan Bawah: 500 gm beras pulut 250ml santan pekat (asal 300ml) 250 ml air (asal 300 ml) 1 1/2 sudu teh garam halus (asal 2 sudu besar) Cara: 1.Rendamkan pulut sekurang-kurangnya 4 jam.(pulut susu rendam 1 jam) 2.Basuh bersih dan toskan sehingga air kering. 3.Masukkan dalam loyang yang tidak berlubang dan kemudian masukkan santan pekat, air dan garam.Kacau rata dan kemudian kukus selama 30 minit. 4.Apabila pulut sudah masak, angkat dan gaul sehingga sebati. 5.Masukkan dalam loyang dan tekan padat. 6.Sapukan sedikit bancuhan lapisan atas.(adunan pandan) Bahan Lapisan Atas: Bahan A 250 gm gula kastor/

Boleh pilih doktor wanita masa nak bersalin....menarik ni...

Assalamualaikum... Malam ni saya nak kongsi sedikit la dengan pembaca blog saya mengenai pemilihan doktor wanita masa nak melahirkan atau bersalin...boleh pilih ke?wow bestnyer.. Artikel di bawah ni saya petik daripada blog Dr Harlina sini . Boleh ke ibu-ibu yang bakal melahirkan memilih hanya doktor wanita sahaja yang akan menyambut kelahiran bayi mereka.  (kredit pic to Mr Google) Jom baca.... Dr Har akan menghurai pandangan mengikut corak soal dan jawab. Soalan (1) : Boleh tak pesakit meminta hanya doktor dan perawat perempuan sahaja yang dibolehkan membuat pemeriksaan organ reproduksi seperti VE (vaginal examination), buat calitan Pap dan semasa melahirkan kandungan? Jawapan (1) Tentu sekali boleh. Ini berpandukan prinsip etika perubatan : prinsip autonomi atau prinsip kebebasan pesakit sama ada bersetuju atau tidak mendapatkan rawatan, disamping memilih siapa yang merawat. Di Fakulti Perubatan UKM, melalui modul Perkembangan Kendiri dan Profesio