Kek gula hangus atau kek sarang semut sangat diminati ramai. Sangat mudah untuk membuatnya, semudah abc ajer dan bahan-bahan pun tak banyak. Sangat sedap untuk dinikmati diwaktu petang atau bila-bila masa di mana-mana sahaja. Tak jemu dan tak muak bila dimakan.
Walaupun saya kata semudah abc, ada juga yang yang mencuba buat kek sarang semut ni dan tak berjaya mendapatkan sarang yang cantik. Tak tahu mana silapnya,tapi diharapkan anda tak berputus asa untuk mencuba lagi dan ikut seperti resepi, yang penting jangan menderhaka...hihiii
Walaupun saya kata semudah abc, ada juga yang yang mencuba buat kek sarang semut ni dan tak berjaya mendapatkan sarang yang cantik. Tak tahu mana silapnya,tapi diharapkan anda tak berputus asa untuk mencuba lagi dan ikut seperti resepi, yang penting jangan menderhaka...hihiii
Kek ini mempunyai raya yang kenyal, warna yang agak gelap dan mestilah bersarang..macam sarang semut..hihiii. Kata orang, kalau kejadiannya gebu macam kek sponge, maka tak menjadilah kek gula hangus ni. Ianya harus kenyal. Banyak tips dan teknik nak buat kek ni yang dikongsikan oleh otai-otai kita,anda boleh google sendiri la ya. Ada yang kukus juga kek ni. Ada yang tak pukul telur sampai kembang, masih juga mendapat hasil yang tip top. Saya biasa buat seperti resepi yang saya kongsikan ni,tak pernah menghampakan. Rasanya tak manis sangat, sedang2 saja.
Saya kongsikan resepi yang best dan sangat mudah ni untuk semua. Ramai yang dah cuba resepi ni, saya panjangkan pula di sini.
Resepi Kek Gula Hangus @ Sarang Semut
(Loyang saiz 7x7 inci)
Bahan-bahan:
1 cwn gula pasir
1 cwn air panas
2 sudu besar mentega
1/2 cwn susu pekat manis
1 cwn tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
4 bji telur
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara:
Masukkan gula pasir ke dalam kuali,masak hingga gula cair
& menjadi perang. Bila dah perang, tuang air panas sedikit demi sedikit
hingga habis,kacau hingga gula cair semula. (awas!sbb masa tuang air,gula td
akan memercik. Lebih baik gunakan senduk kayu yang agak panjang ya,lebih
selamat).
Tutup api dapur dan masukkan mentega,kacau hingga cair & sejukkan.
Putar telur hingga kembang dan pekat. Masukkan susu pekat
manis kacau rata. Masukkan tepung yang telah diayak dengan 2 sudu teh soda
bikarbonat. Kacau rata & akhir sekali masukkan air gula hangus yang telah
disejukkan & esen vanilla. Kacau hingga rata & perap selama 2-3 jam.
Akhir sekali, tuang adunan ke dalam loyang yangg telah
dilenser dengan mentega untuk mengelakkan kek melekat bia nak dikeluarkan nanti.
Bakar pada suhu 170-180c selama 40 minit @ sehingga
masak.(ikut oven masing2).
Tunggu kek sejuk baru
dipotong.
Selamat mencuba semua!
Nak cuba..nak cuba..tq zai.
ReplyDelete