Assalamualaikum dan salam ceria semua.
Kali ni saya nak share resepi kuih serimuka durian yang telah saya cuba.Resepi asal adalah daripada Chef Asma ...terima kasih chef. Bagi pengemar kuih talam dan durian wajib cuba tau..sangat-sangat sedap.
Kali ni saya nak share resepi kuih serimuka durian yang telah saya cuba.Resepi asal adalah daripada Chef Asma ...terima kasih chef. Bagi pengemar kuih talam dan durian wajib cuba tau..sangat-sangat sedap.
Sangat sedap..pengemar durian mesti suka |
Baik punyer |
Resepi Serimuka Durian
Resepi asal: Chef Asma
Sumber C&P:Kak Yatimemories
Dicuba oleh: Zai
Bahan2 utk lapisan bawah:
- 500gm beras pulut - rendam 4 jam
- 300ml santan
- 300ml air
- 2tsp garam
Cara2:
- Cuci beras pulut dan rendamkan 4 jam. (zai pakai beras pulut susu,rendam setengah jam jer)
- Tapis beras pulut dan tuang ratakan dlm loyang 10x10x3" bentuk 4 segi.
- Sebelum letak pulut, sapukan sedikit minyak di keliling loyang dan lapik loyang dengan plastik saiz 16x16"
- Tuang santan yang dah dah digaul dengan garam.
- Kukus selama 30 minit.
- Sementara tu, kita siapkan bahan2 untuk lapisan atas.
Bahan2 utk lapisan atas:
(A)
- 140gm tepung beras
- 60gm tepung ubi
- 60gm tepung gandum
- 140gm gula halus - saya guna 200gm gula halus (zai ikut kak yati)
- 270ml santan
- 470ml air
- 1/4 tsp garam
- 1/4 tsp alkaline water-saya guna air kapur (zai tak letak sebab takde stok)
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil pewarna kuning
(B)
- 100gm isi durian diblend dgn 100ml air
Cara2:
- Satukan semua bahan2 A ke dlm mangkuk besar dan tapis.
- Campurkan bahan2 A dengan bahan2 B.
- Letak pewarna kuning dan kacau rata.
- Masak dalam kuali dgn api perlahan hingga naik wap dan kacau selalu guna whisk.
- Tuangkan adunan ke atas permukaan lapisan bawah.Kukus selama 25 minit.
- Setelah siap, biarkan betul2 sejuk barulah potong kuih guna pisau plastik supaya cantik.
Selamat mencuba.
Sedapnya nampak, boleh cuba nanti!
ReplyDelete