Assalamualaikum dan salam ceria semua.Kali ni saya nak nak share resepi kuih Cara Manis yang sedap dan sedap. Semua orang mesti boleh buat punyer.Bahan-bahan yang memang sentiasa ada dalam dapur kita semua.
Simple je kan,bahan-bahan dan cara-cara buatnya. Korang wajib cuba tau.Share resepi ni supaya lebih ramai orang boleh mencubanya.
Sekian,sehingga berjumpa lagi!
Kuih Cara Manis sedap |
Resepi asal saya ambil daripada blog CMG . Saya kongsikan di sini pula ya.Terima kasih pada CMG,halalkan resepinya ya.
Rasanya yang lemak manis...sedappppp |
Resepi Kuih Cara Manis
Sumber: Dapur CMG
Dicuba oleh: Zai @ dapur Zai
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan kelapa (nak sedap guna yang fresh) zai pakai santan kotak jer
2 biji telur
3 helai daun pandan (boleh gantikan dengan 1 st paste pandan..option)
Beberapa titik pewarna hijau
Gula pasir secukupnya, sebagai inti
Garam secukup rasa (bagi rasa lemak2 masin)
Sedikit minyak masak, untuk lenser acuan
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan kelapa (nak sedap guna yang fresh) zai pakai santan kotak jer
2 biji telur
3 helai daun pandan (boleh gantikan dengan 1 st paste pandan..option)
Beberapa titik pewarna hijau
Gula pasir secukupnya, sebagai inti
Garam secukup rasa (bagi rasa lemak2 masin)
Sedikit minyak masak, untuk lenser acuan
Acuan kuih cara atau acuan kuih bahulu bentuk cermai
Tudung periuk untuk diguna sebagai penutup acuan kuih
CARA MEMBUATNYA :-)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Daun pandan dicuci, potong kecil dan kisar bersama santan, kemudian tapis...(step ni zai skip,zai pakai pandan emulco/perisa sahaja). nak rasa pior kena guna daun pandan. Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati, tambah garam secukup rasa. Kacau dan tapis adunan tadi. Ketepikan sebentar.
- Panaskan acuan kuih cara (acuan kuih baulu) atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima. Lenser sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya)...zai guna berus kuih.
- Isi adunan tadi dalam bekas bermuncung (kole atau teko) tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 camca teh). Tutup permukaannya acuan dengan tudung periuk. Masak hingga kueh menjadi pucat dan tidak melekat bila disentuh.
- Berhati2 keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan. Oles sedikit minyak setiap kali memasak kuih yang baru. Hidangkan untuk minum petang.... Selamat mencuba..
Wah, ni kuih favourite saya ni!
ReplyDelete